Zalety dziczyzny

Mięso z dzika w dużej mierze składa się z pełnowartościowego białka, które świetnie wpływa na nasz metabolizm. Natomiast ruchliwość zwierząt leśnych sprawia, że ich mięso jest pozbawione tłuszczu. Jeśli chodzi o mięso z dzika w 100 gramach surowego mięsa znajdziemy jedynie 3 gramy tłuszczu! Takie zalety dziczyzny są szczególnie ważne dla osób, które skrupulatnie dobierają produkty, które znajdują się na ich talerzu.

Zalety dziczyzny

Mięso z dzika, sarnina, a także mięso z jelenia to gatunki mięs mocno ukrwionych, odtłuszczonych, a także charakteryzujących się niską zawartością cholesterolu (80 mg cholesterolu w 100 gramach surowego mięsa). Ponad to makroskładniki zawarte w dziczyźnie wpływają pozytywnie na nasz układ krwionośny oraz układ nerwowy, co daje nam nie tylko gwarancję pysznego, ale również zdrowego posiłku.

Co więcej, mięso z dzika, pasztet z sarny czy mięso z jelenia to świetne źródło żelaza, fosforu oraz wapnia. Tak więc jeśli na rynku szukamy mięsa aromatycznego, zdrowego oraz pełnowartościowego – warto znaleźć sklep, gdzie dziczyzna spełnia wszystkie powyższe wymogi.

Pełnowartościowa dziczyzna. Sklep, który daje gwarancję smaku

Wbrew pozorom kupno dobrego, wartościowego mięsa nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać. W dobie mięs pełnych antybiotyków oraz wody, która ma za zadanie pozornie zwiększać objętość – ciężko jest zakupić coś, co będzie nie tylko pyszne i aromatyczne, ale również zdrowe.

Zdrowe dla naszego organizmu, a także zdrowe samo w sobie. Istnieje bowiem wciąż błędne przekonanie, że dziczyzna = włośnica. Obawy zarażenia się tą chorobą pasożytniczą są zbędne, jeśli kupujemy mięso tylko ze sprawdzonego źródła.

Aromatyczna oraz zdrowa wędlina, kiełbasa z dzika czy pasztet z sarny to smaki, które nie powinny ominąć nikogo. Jeśli więc wahasz się czy spróbować smaku lasu, znajdź dobrego i godnego zaufania dostawcę i ciesz się wybornym smakiem, który daje nam matka natura.

Artykuł powstał we współpracy z https://lesniczowka.net/